Sevgi Soysal, Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanan Yenişehir’de Bir Öğle Vakti’nde, çok boyutlu bir toplumsal kesiti sanki hiç zorlanmadan edebiyata aktarmış gibidir. Gözlemlediği alabildiğine gerçek insan portrelerini, birbirinden kopukmuş gibi duran hayatlarından alıp, zekice bir kurguyla buluşturur. Bu çerçevenin içine de, Ali, Doğan ve Olcay’dan oluşan. Sevgi Soysal’ın adıyla özdeşleşen romanı Yenişehir'de Bir Öğle Vakti farklı toplumsal konum ve mesleklerdeki bir grup insanın, bir öğle vakti, Yenişehir’de kesişen hayatları üzerine kuruludur Romanda her kahramanın öyküsü, kendi içinde bağımsız bir alt başlıkta anlatılmıştır. Uğurlu, Yenişehir’de Bir Öğle Vakti’nde Yapı, Tema ve Metafor 1. Yapı Soysal’ın otobiyografik göndermeli ikinci eseri olan Yenişehir’de Bir Öğle Vakti’nin kişilerinin romana girişi, her biri şimdiden kaynaklanan, ama geç- mişteki dayanakları da verilen gerilim öğeleriyle bezelidir.
Yenişehirde Bir Öğle Vakti Sevgi Soysal İletişim Yay 38,00 TL %15 32,30 TL. Göz Vladimir Nabokov İletişim Yayınları 17,00 TL %15 14,45 TL. Mermer Köşk Mehmet Eroğlu İletişim Yayınları 55,50 TL %15 47,18 TL. Bakmak Sevgi Soysal İletişim Yayınları. Büfeler goralı satmaya devam ediyor hâlâ. Sevgi Soysal'ın anlattığı Yenişehir 'lere kadar pek değişmeden kalsaydı da Ankara yeniden keşfedilmesi gereken başka bir yer olmaya de-vam edecekti: Yenişehir'de Bir Öğle Vakti, öğlen güneşi altın-da çekilmiş eski bir fotoğraftır. Bir romandan çok dev bir hikâ-ye. Yenişehir'de Bir Öğle Vakti, Sevgi Soysal'ın yılında yayımladığı romanıdır. Eserde, birbirinden bağımsız gibi görünen insan portrelerini zekice bir kurgu ile bir araya getirilmiştir. Ankara'da, çürüyen bir kavak ağacının yere düştüğü 1,5 saatlik bir zaman dilimi boyunca civarda olan insanların.
Annem masaya özenle “Yenişehir’de Bir Öğle Vakti”ni koymuş, “Sevgi Soysal okumalısın!” demişti. Bir solukta okumuştum romanı. Bir solukta okumuştum romanı. Sonra sırayla. Sevgi Soysal, Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanan Yenişehir’de Bir Öğle Vakti’nde, çok boyutlu bir toplumsal kesiti sanki hiç zorlanmadan edebiyata aktarmış gibidir. Gözlemlediği alabildiğine gerçek insan portrelerini, birbirinden kopukmuş gibi duran hayatlarından alıp, zekice bir kurguyla buluşturur. BB u çalışmada Sevgi Soysal’ın () Yenişehir’de Bir Öğle Vakti romanını edebiyat sosyolojisi açısından değerlendireceğiz. Soysal’ın gerçekçi bir üslûpla kaleme aldığı romanı, ’li yılların başlangıcındaki Türkiye’nin tarihsel-toplumsal koşullarını kavramamızda bize önemli çıkış noktaları sağlayacak niteliktedir.
0コメント